Om kören

År 1937 grundades studentmanskören Brahe Djäknar (BD) vid Åbo Akademi och fungerade under ledning av John Rosas fram till 1955, då Gottfrid Gräsbeck tog över dirigentskapet. Sedan 1991 har kören med undantag av kortare avbrott dirigerats av Ulf Långbacka, som även innehar lektoratet i musikvetenskap vid Åbo Akademi.

År 2000 deltog BD i körtävlingen Europe and It's Songs i Barcelona och återvände med segerpokalen i bagaget. Ulf Långbacka blev dessutom vald till tävlingens bästa dirigent. År 2009 deltog kören i den internationella körtävlingen i Tammerfors och kammade hem två guldmedaljer samt prispengar. 2014 kvalificerade sig kören att delta i den prestigefyllda tävlingen Cork International Choral Festival som en av endast elva körer. Hela 39 körer ansökte om att få delta. 2015 deltog kören igen i Tampeeren Sävel och kammade också då hem två guldmedaljer och prispengar.

Under åren har Brahe Djäknar frikostigt delat med sig av musikens och sångens glädje via konserter, turnéer, skivinspelningar och kvartettuppträdanden på diverse fester. Återkommande publikfavoriter är bland annat den televiserade vårsången på Vårdberget varje valborgsmässoafton samt de traditionella adventskonserterna i Åbo domkyrka. Under sina projekt har kören samverkat med ett stort antal körer och orkestrar, men den viktigaste samarbetspartnern är systerkören Florakören. Tillsammans med flororna har BD regelbundet gemensamma övningar, konserter och resor.

Sist men inte minst är Brahe Djäknar ett forum för sina medlemmar att träffas och dela oförglömliga upplevelser med sångarsyskon. Gemenskapen inom kören är mycket stark och skapar livslånga vänskaper. Nya sångare välkomnas varmt i början av varje termin och i kören har flera professionella sångare fått sin start.

Kören har under de senaste åren bland annat medverkat i inspelningen av Ulf Långbackas musik på skivan Visions (2017), ordnat 80-årsjubileum med stor konsert och fest, uruppfört Långbackas jubileumskantat Undrans mosaik i samband med Åbo Akademis 100-årsjubileum (2018) och deltagit i ett flertal andra intressanta projekt. Under de senaste årens turnéer har BD besökt Estland (2019), Island (2018), Iberiska halvön (2017), Ungern (2016) samt Norge och Italien (2015).

 

Brahe Ärkedjäknar rf

Brahe Ärkedjäknar (BÄD) är Studentkören Brahe Djäknars understödsförening. Mer information och kontaktuppgifter hittas på hemsidan.

 

Lystringssången - Stig stark du sång

Text: Hjalmar Krokfors
Musik: John Rosas

Stig stark du sång, stig stark du sång
ur manlig lunga.
Flyg högt, flyg högt o ton,
flyg högt o ton
av stål och malm.
Ett tordön är din röst,
den spränger med blanka viggar fram
ur dagens kvalm.
Stig sol, stig sol, stig sol.
Du dunkla sky försvinn, och drag,
o sång, o sång, o sång,
i våra hjärtan,
i våra hjärtans sommar in.