Insjungningarna

 

Insjungningstillfällen ordnas under flera tillfällen i början av varje termin. Håll utkik efter insjungningsreklam på Åbo Akademis campus och våra sociala medier!

 

Insjungningar för höstterminen

Insjungningarna hålls i Sibeliusmuseum, Biskopsgatan 17, ingång via sidoingången. Ring på dörrklockan för att bli insläppt. 

Insjungningar inför höstterminen 2024 ordnas:

Onsdag 11.9 kl 17.00

Onsdag 18.9 kl 17.00

 

Hur går en insjungning till?

För att sjunga in i Brahe Djäknar behöver du inte ha tidigare erfarenhet av körsång; det räcker med en rudimentär tonsäkerhet och en vilja att uvecklas. På själva insjungningstillfället får du fylla i en blankett med lite uppgifter om dig själv och din musikaliska bakgrund. Sedan får du gå in framför en liten "jury" bestående av medlemmar från BD:s musiknämnd och vår dirigent Hanna Kronqvist. Först kollar vi ditt röstomfång (hur lågt och hur högt du kan sjunga) för att avgöra om du är tenor eller bas och ber dig därefter att göra några små musikaliska övningar. Efter det får du sjunga en kort valfri sång som du själv förberett. Juryn diskuterar kort och meddelar därefter genast vad resultatet av insjungningen blir.

 

Varför du ska sjunga in till Brahe Djäknar -

Onsdagsövningar, konserter och turnéer...

Brahe Djäknar eller "BD" är Åbo Akademis manskör och en specialförening inom Åbo Akademis Studentkår. De flesta av körens 40–50 medlemmar studerar vid ÅA men du är absolut välkommen fast du studerar vid en annan högskola eller arbetar. När du sjunger in till kören kommer du att träffa en mångfaldig och intressant grupp av människor från flera olika fakulteter och inriktningar; d.v.s. inte bara människor från din egen fakultet eller inriktning som du kanske vanligtvis umgås med.


Onsdag är veckans bästa dag om du sjunger i BD. Efter avklarad övning mellan kl. 18.00 och 21.00 fortsätter kvällen med samkväm var man tar sig tid att diskutera vad folk haft för sig senaste veckan eller för att berätta roliga historier från körens diverse turnéer och fester.


“Män i frack gör det bättre” – därför brukar vi klä oss i frack när vi sjunger på konserter. Frackar kan lånas av kören, det är alltså inget problem om du inte äger en egen. Kören sjunger på många tillfällen; vissa är återkommande evenemang som t.ex. den traditionella vårsången på Vårdberget under valborg och adventskonserterna i Åbo domkyrka tillsammans med Florakören och Akademiska Orkestern. Övriga evenemang varierar från år till år men nästan varje år åker kören utomlands på turné. Givetvis har vi inte endast konserter på turnéerna; man hinner också se och uppleva en hel del annat under resorna och ha roligt på fester.

Vi ses på insjungningarna!