Meistä

Lyhyesti suomeksi

Suomen ensimmäinen yliopisto, Turun kuninkaallinen akatemia, perustettiin vuonna 1640. Kaupungin orkesteri (Turun Filharmoninen Orkesteri) perustettiin 1790 ja vuonna 1819 aloitti kaksi mieskuoroa toimintansa Turussa. Tsaarin siirrettyä yliopiston suuriruhtinaskunnan uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin sekä Turkua koetellut tuhoisa tulipalo pysäytti myös osan musiikillisista toiminnoista kaupungissa.

Itsenäisyyden alkuvuosina perustettiin uusi Åbo Akademi. Opiskelijakuoro Brahe Djäknar (BD) perustettiin akatemiaan vuonna 1937 John Rosasin johdolla. Vuonna 1955 kuoronjohtajuus siirtyi Gottfrid Gräsbeckille.

Vuoden 1990 lopussa Gräsbeck jäi eläkkeelle ja uudeksi johtajaksi valittiin Ulf Långbacka. Hän seurasi Gräsbeckin jalanjälkiä musiikin lehtorina Åbo Akademissa. Lukuvuonna 2000–2001 Långbacka oli virkavapaalla ja viransijaisena toimi Heikki Seppänen. Vuonna 2010 Ulf Långbacka sävelsi kansanoopperan Henrik ja Noitavasara ja kuoronjohtajana toimi sinä vuonna Martin Segerstråle.

Brahe Djäknarin toiminta on vilkasta konsertteina ja ulkomaankiertueina; Suomessa kuorolla on paljon radio- ja televisioesiintymisiä, nauhoituksia ja yhteistyöhankkeita muiden kuorojen ja orkestereiden kanssa. Viime vuosina kuoro on kiertänyt mm. Itävallassa ja Sloveniassa (2010), Ranskassa ja Espanjassa (2009), Puolassa (2008), Italiassa (2007), Norjassa (2008 ja 2006) sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa (2005). Vuonna 2000 BD osallistui Europe and it’s Songs -kuoronkilpailuun Barcelonassa – ja BD:n paluumatkatavaroiden seassa oli tietysti kilpailun pokaali! Ulf Långbacka valittiin kilpailun parhaaksi kapellimestariksi. Vuonna 2009 kuoro osallistui kansainväliseen kuorokilpailuun Tampereella ja voitti kaksi kultamitalia sekä palkintorahoja. BD:n laulut on pitkään dokumentoitu muistiin. Tiedot kaikista levyistä löytyvät tästä.

Brahe Djäknar järjestää koelaulutilaisuuksia parina keskiviikkona syyskuussa ja tammikuussa. Lisää  tietoa koelauluista löydät tästä Tarkat päivämäärät ja paikat löydät vasemmalta kohdasta "Visa hela kalendern". Tervetuloa!


Haluatko juhlistasi unohtumattoman? Tilaa kvartetti BD:stä!

Brahe Djäknar järjestää tavanomaisten konserttien lisäksi myös kvartettikeikkoja. BD:n kvartetit esiintyvät vuosittain jopa noin 40 eri tilaisuudessa, mm. eri yhdistyksien vuosijuhlissa, firmajuhlissa, yksityisissä tilaisuuksissa jne. Kysyntää riittää, eli kannattaa tilata kvartetti ajoissa.

Normaalin kvartetin lisäksi voi tilata myös tuplakvartetin tai vaikka koko kuoron. Yhteydenotot kvartettivastaavalle osoitteeseen kvartettansvarig(a t)brahedjaknar.fi.